Print this page

Centralele mai vechi de 10 ani vor trebui obligatoriu inlocuite

20 Iunie 2017

„Vesti proaste: centralele de apartament devin bolovan de gatul familiei. Cele vechi trebuie inlocuite! Nu mai pot fi folosite decat cele cu condensare, moderne. Instalatiile mai vechi de 10 ani vor trebui obligatoriu inlocuite, investitia fiind o piatra de moara pentru zeci de mii de familii din Iasi. In plus, gazul se scumpeste de la un sezon la altul, doar la sistemul centralizat se anunta ieftiniri. Din toamna acestui an, iesenii care vor dori sa-si instaleze centrale termice pentru incalzirea locuintelor sau sa le schimbe pe cele existente vor fi nevoiti sa scoata din buzunare mai multi bani.

Alinierea Romaniei la legislatia internationala face ca incepand cu data de 25 septembrie 2015 sa intre in vigoare o directiva europeana care obliga vanzarea doar a centralelor termice cu condensare, sisteme care se vand acum cu preturi incepand de la 3.000 de lei. Aceasta directiva ar putea afecta in urmatorii ani mii de familii din Iasi, pentru ca exista obligatia legala ca centralele termice sa fie inlocuite odata la 10 ani.

Obligati de normele europene, la recomandarea Comisiei Interguvernamentale a Natiunilor Unite pe probleme de mediu, in 1997 a fost semnat Protocolul de la Kyoto, un acord international privind mediul. Potrivit acestui protocol, pe care Romania l-a ratificat, cetatenii sunt obligati ca poluatori individuali sa plateasca o taxa. In octombrie 2004, Rusia, responsabila pentru 17,4% din emisiile de gaze de sera, a ratificat acordul, lucru care a dus la indeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea in vigoare a protocolului. In noiembrie 2004 tarile participante erau in numar de 127 inclusiv Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelanda, Rusia, cei 25 de membri ai Uniunii Europene impreuna cu Romania si Bulgaria, precum si Republica Moldova. Premierul Victor Ponta a anuntat ca romanii cu centrale termice de apartament urmeaza sa plateasca o taxa de poluare.

Aceasta taxa este pusa in discutie din 2011, 2015 fiind termenul-limita pana cand poate fi amanata, iar propunea este ca fiecare proprietar de centrala termica de apartament sa achite cate 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsa de centrala proprie. Centralele vechi nu mai sunt bune, trebuie altele, mai scumpe Poluatorul plateste! Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), Ionut Nejloveanu, considera ca introducerea unei astfel de taxe este normala atata timp cat actualele centrale de apartament polueaza. „Poluatorul plateste! Este o norma general valabila. In conditiile in care CET-urile platesc taxa de mediu, de ce sa nu plateasca o taxa si proprietarii acestor centrale termice de apartament care polueaza? Pentru ca la noi se poate si altfel?! Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa ne aliniem si noi cerintelor europene. Astfel, nu vom aduce centrale de calitate proasta, fabricate pe undeva prin China sau cei care le vor folosi in continuare vor fi obligati sa-si asume si plata unei taxe de poluare“, a mentionat Ionut Nejloveanu.

Centralele in condensare, singurele acceptate Catalin Draguleanu, County Manager la Ariston Thermo Romania, a confirmat ca introducerea directivelor europene impun ca pe pietele europene si astfel si pe cea locala sa nu mai fie comercializate decat produse ce ating un anumit prag de eficienta energetica.

„Centralele in condensare vor fi practic singurele care intrunesc aceste criterii. Acestea au o eficienta termica de pana la 109%, fata de aprox. 94% in cazul unei centrale conventionale, si aduc economii de pana la 35% la consumul de gaz si, deci, si la factura. In plus, modelele in condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, avand emisii de noxe si dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele conventionale. Pe termen lung, singurul impact va fi asupra celor care isi doresc instalarea / inlocuirea unei centrale termice si care vor putea achizitiona doar modele in condensare“, a precizat Catalin Draguleanu.     

Cosurile de la mii de geamuri din Iasi polueaza. „In marile orase europene nu vezi asa ceva”, spune vicepresedintele ANPSC „Exista un interes pentru distrugerea sistemului energetic din Romania!“

Ionut Nejloveanu ne-a mai spus ca in Romania scopul este distrugerea sistemului centralizat. „La noi, discutiile despre centralele de apartament nu au alt de scop decat acela de a distruge sistemul energetic din Romania! Introducerea acestei directive europene este stiuta de mult timp, dar comerciantii de centrale de apartament au omis sa spuna aceste lucruri oamenilor.   

Se intampla la fel cum s-a intamplat si cu becurile cu incandescenta sau ca in cazul interzicerii productiei de masini cu Euro3. E clar ca aceste centrale in condensare sunt mai eficiente decat cele actuale, dar sunt si mai scumpe, iar cine detine o centrala obisnuita nu va fi obligat sa o schimbe pana nu vor trece cei 10 ani, cat inseamna functionarea normala a unei astfel de centrale”, a spus Ionut Nejloveanu.”

Ziar 7 Est 11 feb 2015

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii…