Decizia care arde la buzunare. Peste 6 luni intra in vigoare directiva care obliga doar vanzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de romani pentru ca in prezent 1,5 milioane de familii se incalzesc cu centrale de apartament, iar in fiecare an, in Romania, se vand 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei si 7.000 de lei. Anuntul facut deja de o luna avertizeaza ca poluatorii - adica posesorii de centrale de apartament - vor plati mai mult.
Cat de poluat este aerul in jurul unui bloc intesat cu cosurile centralelor de apartament De ce se pune atata pret pe localizarea acestor cosuri de evacuare a fumului? Pentru ca reprezinta un real risc pentru sanatatea locuitorilor de la blocuri, lucru care se arata si in lucrarea profesorului doctor Gheorghe Benga de la Universitatea Iuliu Hatieganu din Cluj. Sef al catedrei de biologie celulara si moleculara, dr Benga a studiat efectele nocive ale centralelor de apartament asupra sanatatii oamenilor. Una dintre concluziile lucrarii de aproape 300 de pagini este ca evacuarea gazelor de ardere prin tuburi orizontale favorizeaza crearea un invelis de aer poluat de jur impreujurul blocurilor unde sunt montate aceste centrale.
”Poluarea creeaza o stare de disconfort locatarilor prin emanatiile iritante, toxice si nocive, avand consecinte imprevizibile, mai ales pe termen mediu si lung, asupra sanatatii. Se apreciaza ca multiplicarea numarului de centrale termice va mari efectul de sera, din cauza insumarii emisiilor de dioxid de carbon. Trebuie mentionat aici faptul ca cele mai multe tari membre ale UE interzic montarea de centrale termice pentru o singura locuinta, fiind preferata o solutie de furnizare a energiei si agentului termic pentru un numar mai mare de locatari ai unui imobil.” se arata in lucrare.
Maine, observatorulph.ro va publica un articol referitor la cum au rezolvat americanii problema poluarii centralelor termice. Clujenii care si-au montat centrala termica, si care s-au debransat de la sistemul centralizator, vor plati o taxa de poluare. O noua taxa de poluare isi va face in curand aparitia in Romania: taxa de poluare pe centralele din apartament. Deocamdata nu se stie cu exactitate nici la ce data va intra in vigoare plata acestei taxe, nici la ce costuri se va ridica. Conform autoritatilor, aceasta taxa trebuia sa intre in vigoare inca din anul 2012 insa a tot fost amanata din diverse motive. Anul 2015 este termenul limita pana la care mai poate fi amanata. Reprezentantii Asociatiei de Proprietari din Cluj-Napoca sustin ca aceasta taxa este introdusa de catre Uniunea Europeana, si nu de catre guvernanti, si ca este absolut necesara pentru retehnologizarea sistemului de energie electrica. Poluatorul plateste Taxa de poluare se va aplica tuturor clujenilor care s-au debransat de la sistemul centralizat si care au centrale de apartament individuale. Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca, este de parere ca cei care polueaza mediu trebuie sa plateasca.
“Aceasta taxa de poluare, pentru centralele de apartament, nu este introdusa de catre guvernanti ci de catre cei de la Uniunea Europeana. Trebuia sa intre in vigoare din 2012, ulterior s-a amanat pana in 2014, iar acum, din sursele mele, am inteles ca va intra in vigoare din anul 2016. Nu se stie deocamdata cat va costa aceasta taxa, dar nu poate fi o suma extrem de mare. Aceasta taxa nu este o inventie romaneasca ci ea se aplica si in alte state”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Sorin Muntean, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.
In aceste conditii, autoritatile vor incerca sa convinga populatia din mediul urban sa se rebranseze la sistemul centralizat de incalzire, acolo unde acesta mai exista. Muntean: sunt impotriva centralei propri. Sorin Munten a mai tinut sa precizeze ca este impotriva centralelor propri deoarece polueaza mediul si ca el considera necesara introducerea centralelor de bloc. “Daca se opta pentru centralele de bloc, adica daca toti locatarii acelei scari ar fi fost racordati la un singur cos, mediul nu era chiar asa de poluat. Dar asa fiecare si-a montat centralele fie in bucatarie, fie in camara, fie in alte locuri si fiecare si-a scos teava afara in mod individual. Eu unul sunt impotriva centrale proprii”, a mai adaugat Sorin Muntean.
Se preconizeaza ca aceasta taxa va intra in vigoare incepand cu anul 2016.”
Observatorulph.ro 17 martie 2015