Decizia va afecta milioane de români pentru că în prezent 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costa intre 4.500 de lei si 7.000 de lei. Anunţul făcut deja de o lună avertizează ca poluatorii - adică posesorii de centrale de apartament- vor plăti mai mult. Vicepresedintele Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), Ionuţ Nejloveanu, spune că: ”Oamenii care si-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această deirectivă se stie de mult timp. De asemenea, se stie si că se va introduce taxa pe cos, că oamenii vor fi obligaţi să-si monteze cosuri de inox care să polueze sus si nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari.” Cât de poluat este aerul în jurul unui bloc înţesat cu cosurile centralelor de apartament De ce se pune atâta preţ pe localizarea acestor cosuri de evacuare a fumului? Pentru că reprezintă un real risc pentru sănătatea locuitorilor de la blocuri, lucru care se arată si în lucrarea profesorului doctor Gheorghe Benga de la Universitatea Iuliu Haţieganu din Cluj. Sef al catedrei de biologie celulară si moleculară, dr Benga a studiat efectele nocive ale centralelor de apartament asupra sănătăţii oamenilor. Una dintre concluziile lucrării de aproape 300 de pagini este că evacuarea gazelor de ardere prin tuburi orizontale favorizează crearea un învelis de aer poluat de jur împreujurul blocurilor unde sunt montate aceste centrale.
”Poluarea creează o stare de disconfort locatarilor prin emanaţiile iritante, toxice si nocive, având consecinţe imprevizibile, mai ales pe termen mediu si lung, asupra sănătăţii. Se apreciază că multiplicarea numărului de centrale termice va mări efectul de seră, din cauza însumării emisiilor de dioxid de carbon. Trebuie menţionat aici faptul că cele mai multe ţări membre ale UE interzic montarea de centrale termice pentru o singură locuinţă, fiind preferată o soluţie de furnizare a energiei si agentului termic pentru un număr mai mare de locatari ai unui imobil.” se arată în lucrare. Mâine, observatorulph.ro va publica un articol referitor la cum au rezolvat americanii problema poluării centralelor termice. Clujenii care si-au montat centrală termică, si care s-au debransat de la sistemul centralizator, vor plăti o taxă de poluare. O nouă taxă de poluare îsi va face în curând apariţia în România: taxa de poluare pe centralele din apartament.
Deocamdată nu se stie cu exactitate nici la ce data va intra în vigoare plata acestei taxe, nici la ce costuri se va ridica. Conform autorităţilor, această taxă trebuia să intre în vigoare încă din anul 2012 însă a tot fost amânată din diverse motive. Anul 2015 este termenul limită până la care mai poate fi amânată. Reprezentanţii Asociaţiei de Proprietari din Cluj-Napoca susţin că această taxă este introdusă de către Uniunea Europeană, si nu de către guvernanţi, si că este absolut necesară pentru retehnologizarea sistemului de energie electrică. Poluatorul plăteste Taxa de poluare se va aplica tuturor clujenilor care s-au debransat de la sistemul centralizator si care au centrale de apartament individuale. Sorin Muntean, presedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Cluj-Napoca, este de părere că cei care poluează mediu trebuie să plătească. “Această taxă de poluare, pentru centralele de apartament, nu este introdusă de către guvernanţi ci de către cei de la Uniunea Europeană. Trebuia să intre în vigoare din 2012, ulterior s-a amânat până în 2014, iar acum, din sursele mele, am înţeles că va intra în vigoare din anul 2016. Nu se stie deocamdată cât va costa această taxă, dar nu poate fi o sumă extrem de mare. Această taxă nu este o invenţie românească ci ea se aplică si în alte state”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Sorin Muntean, presedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.
În aceste condiţii, autorităţile vor încerca să convingă populaţia din mediul urban să se rebranseze la sistemul centralizat de încălzire, acolo unde acesta mai există. Muntean: sunt împotriva centralei proprii Sorin Munten a mai ţinut să precizeze că este împotriva centralelor proprii deoarece poluează mediul si că el consideră necesară introducerea centralelor de bloc. “Dacă se opta pentru centralele de bloc, adică dacă toţi localnicii acelei scări ar fi fost racordaţi la un singur cos, mediul nu era chiar asa de poluat. Dar asa fiecare si-a montat centralele fie în bucătărie, fie în cămară, fie în alte locaţii, si fiecare si-a scos ţeava afară în mod individual. Eu unul sunt împotriva centrale proprii”, a mai adăugat Sorin Muntean. Se preconizează că această taxă va intra în vigoare începând cu anul 2016. Capital marTi, 26 august 2014 Cei care s-au debransat de la sistemul centralizat si si-au montat centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare. Aflat la Tulcea pentru pregătirea campaniei electorale, premierul Victor Ponta a anunțat că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare. În timp ce Ponta a anunțat că această taxă este impusă de Uniunea Europeană, reprezetanții asociațiilor de proprietari spun că în unele țări din UE se acordă subvenție pentru montarea de centrale de apartamente performante si numai cele învechite sunt taxate. Contactat de Eveninentul Zilei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a explicat că la această oră se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru stabilirea modalității de aplicare a acestei taxe. Se negociază de trei ani Despre această taxă se discută din 2011, iar 2015 este termenul-limită până când poate fi amânată. Acum un an s-a înaintat ideea ca fiecare proprietar să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centrala proprie, însă acum premierul a anunțat că taxa nu va fi neglijabilă, însă a refuzat să spună care va fi cuantumul acesteia. Si, în timp ce sefii de la Guvern negociază aplicarea taxei, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, susține că soluția optimă ar fi rămânerea în sistemul centralizat- pe motiv că pe viitor ar creste si prețul la gaze, cei care si-au montat centrale spun că măsura este proastă. „Eu mi-am montat centrală prin condensare care poluează mai puțin. CET-urile poluează mult mai mult, iar cei cu centrale nu primesc energie termică subvenționată de primării, deci nu înțeleg rostul taxei. Decât, dacă se vrea menținerea unui sistem centralizat care are pierderi si este o gaură neagră pentru administrația locală”, este de părere Stefan Chirilă, bucurestean. Energie termică, mai scumpă Sefii Capitalei discută cresterea tarifului de transport si distribuție a energiei termice către populație cu 10 la % si către agenții economici cu 20%.
Astfel, dacă distribuția va fi în continuare pentru populație 117 lei, fără TVA, pe gigacalorie, în cazul agenților economici prețul va fi 128,9 lei gigacaloria, fără TVA. Pe de altă parte, transportul energiei termice va creste atât la populație cât si în cazul agențiilor economici: 60,48 de lei de lei în cazul persoanelor fizice si 68,16 lei în cazul firmelor. „Populația nu va da din buzunarul ei, dar Municipalitatea va trebui să aloce în plus aproximativ 53 de milioabne de lei pe an, pentru a suporta scumpirea”, a explicat viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu. Potrivit surselor EVZ, acest proiect este discutat de edilii Capitalei din luna februarie si se încearcă amânarea punerii lui în practică până la anul, desi ELCEN a scumpit tarifele din februarie. Ziar 7 Est 11 feb 2015 Vesti proaste: centralele de apartament devin bolovan de gâtul familiei. Cele vechi trebuie înlocuite! Nu mai pot fi folosite decât cele cu condensare, moderne. Instalațiile mai vechi de 10 ani vor trebui obligatoriu înlocuite, investiția fiind o piatră de moară pentru zeci de mii de familii din Iasi. În plus, gazul se scumpeste de la un sezon la altul, doar la sistemul centralizat se anunță ieftiniri.
Din toamna acestui an, iesenii care vor dori să-si instaleze centrale termice pentru încălzirea locuinţelor sau să le schimbe pe cele existente vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani. Alinierea României la legislaţia internaţională face ca începând cu data de 25 septembrie 2015 să intre în vigoare o directivă europeană care obligă vânzarea doar a centralelor termice cu condensare, sisteme care se vând acum cu preţuri începând de la 3.000 de lei. Această directivă ar putea afecta în următorii ani mii de familii din Iasi, pentru că există obligaţia legală ca centralele termice să fie înlocuite odată la 10 ani. Obligaţi de normele europene La recomandarea Comisiei Interguvernamentale a Naţiunilor Unite pe probleme de mediu, în 1997 a fost semnat Protocolul de la Kyoto, un acord internaţional privind mediul. Potrivit acestui protocol, pe care România l-a ratificat, cetăţenii sunt obligaţi ca poluatori individuali să plătească o taxă.
În octombrie 2004, Rusia, responsabilă pentru 17,4% din emisiile de gaze de seră, a ratificat acordul, lucru care a dus la îndeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea în vigoare a protocolului. În noiembrie 2004 ţările participante erau în număr de 127 inclusiv Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelandă, Rusia, cei 25 de membri ai Uniunii Europene împreună cu România si Bulgaria, precum si Republica Moldova. Premierul Victor Ponta a anunţat că românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare. Această taxă este pusă în discuţie din 2011, 2015 fiind termenul-limită până când poate fi amânată, iar propunea este ca fiecare proprietar de centrală termică de apartament să achite câte 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă de centrala proprie. Centralele vechi nu mai sunt bune, trebuie altele, mai scumpe Poluatorul plăteste! Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC), Ionuţ Nejloveanu, consideră că introducerea unei astfel de taxe este normală atâta timp cât actualele centrale de apartament poluează. „Poluatorul plăteste! Este o normă general valabilă. În condiţiile în care CET-urile plătesc taxă de mediu, de ce să nu plătească o taxă si proprietarii acestor centrale termice de apartament care poluează? Pentru că la noi se poate si altfel?! Mai devreme sau mai târziu va trebui să ne aliniem si noi cerinţelor europene. Astfel, nu vom aduce centrale de calitate proastă, fabricate pe undeva prin China sau cei care le vor folosi în continuare vor fi obligaţi să-si asume si plata unei taxe de poluare“, a menţionat Ionuţ Nejloveanu. Centralele în condensare, singurele acceptate Cătălin Drăguleanu, County Manager la Ariston Thermo România, a confirmat că introducerea directivelor ErP* impun ca pe pieţele europene si astfel si pe cea locală să nu mai fie comercializate decât produse ce ating un anumit prag de eficienţă energetică. „Centralele în condensare vor fi practic singurele care întrunesc aceste criterii. Acestea au o eficienţă termică de până la 109%, faţă de aprox. 94% în cazul unei centrale convenţionale, si aduc economii de până la 35% la consumul de gaz si, deci, si la factură. În plus, modelele în condensare sunt mult mai prietenoase cu mediul, având emisii de noxe si dioxid de carbon mai mici comparativ cu modelele convenţionale. P
e termen lung, singurul impact va fi asupra celor care îsi doresc instalarea /înlocuirea unei centrale termice si care vor putea achiziţiona doar modele în condensare“, a precizat Cătălin Drăguleanu. Cosurile de la mii de geamuri din Iasi poluează. „În marile orase europene nu vezi asa ceva”, spune vicepresedintele ANPSC „Există un interes pentru distrugerea sistemului energetic din România!“ Ionuţ Nejloveanu ne-a mai spus că în România scopul este distrugerea sistemului centralizat. „La noi, discuţiile despre centralele de apartament nu au alt de scop decât acela de a distruge sistemul energetic din România! Introducerea acestei directive europene este stiută de mult timp, dar comercianţii de centrale de apartament au omis să spună aceste lucruri oamenilor. Se întâmplă la fel cum s-a întâmplat si cu becurile cu incandescenţă sau ca în cazul interzicerii producţiei de masini cu Euro3. E clar că aceste centrale în condensare sunt mai eficiente decât cele actuale, dar sunt si mai scumpe, iar cine deţine o centrală obisnuită nu va fi obligat să o schimbe până nu vor trece cei 10 ani, cât înseamnă funcţionarea normală a unei astfel de centrale”, a spus Ionuţ Nejloveanu.