In timp ce Ponta a anuntat ca aceasta taxa este impusa de Uniunea Europeana, reprezetantii asociatiilor de proprietari spun ca in unele tari din UE se acorda subventie pentru montarea de centrale de apartamente performante si numai cele invechite sunt taxate.
Contactat de Evenimentul Zilei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a explicat ca la aceasta ora se poarta negocieri cu Comisia Europeana pentru stabilirea modalitatii de aplicare a acestei taxe. Se negociaza de trei ani Despre aceasta taxa se discuta din 2011, iar 2015 este termenul -limita pana cand poate fi amanata. Acum un an s-a inaintat ideea ca fiecare proprietar sa achite cate 30 de lei pentru fiecare gigacalorie produsa de centrala proprie, insa acum premierul a anuntat ca taxa nu va fi neglijabila, insa a refuzat sa spuna care va fi cuantumul acesteia.
Si, in timp ce sefii de la Guvern negociaza aplicarea taxei, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, sustine ca solutia optima ar fi ramanerea in sistemul centralizat - pe motiv ca pe viitor ar creste si pretul la gaze, cei care si-au montat centrale spun ca masura este proasta.
„Eu mi-am montat centrala prin condensare care polueaza mai putin. CET-urile polueaza mult mai mult, iar cei cu centrale nu primesc energie termica subventionata de primarii, deci nu inteleg rostul taxei. Doar daca se vrea mentinerea unui sistem centralizat care are pierderi si este o gaura neagra pentru administratia locala”, este de parere Stefan Chirila, bucurestean.”
Capital marti, 26 august 2014